headerbanner

Beste bezoeker van deze website.

Staatspareltjes houdt in de loop van voorjaar 2023 op te bestaan. U kunt de geschreven teksten desgewenst kopiƫren voor eigen gebruik.

Mocht u foto's overnemen dan vragen we u vriendelijk daar als bron bij te zetten: 'foto Willem Staat', tenzij er een andere maker is aangegeven.

De redactie bedankt iedereen die ons voorzag van opbouwende kritiek en aanvullende informatie.

VREDE EN ALLE GOEDS TOEGEWENST AAN IEDEREEN DIE DIT LEEST.

Margreeth Ernens en Willem Staat.

Veerhuis Anna JacobapolderVeerhuis Anna Jacobapolder

Het Zijpe tussen Anna Jacobapolder en BruinisseHet Zijpe tussen Anna Jacobapolder en Bruinisse

Komend vanuit Sint Philipsland over de liniaalrechte Rijksweg passeer je akkers en boerderijen. Voor wie er van houdt is dit open landschap met schier oneindige verten een genot. De Rijksweg voert onder Anna Jacobapolder door naar het gehucht Sluis. Daar eindigt de Rijksweg in een lus bij Hotel Oosterschelde, de plek waar vroeger de pont van het roemruchte veer Anna Jacobapolder-Zijpe v.v. vertrok en aanlegde.

Aan de overkant wenkt Bruinisse en vlak daarvoor zie je het haventje van Zijpe. De afstand is niet zo groot. Op het eerste gezicht is het dan ook een beetje vreemd dat je vroeger bij de verkeersinformatie op de radio meerdere malen per jaar hoorde dat het veer wegens dichte mist uit de vaart was genomen. Een eilandbewoner die bij de haven aan het werk is geeft uitleg. Het veer moest er bij slecht zicht wel uit vanwege de zeer drukke scheepvaart en de sterke stroming!

Heden ten dage is het stil langs het Zijpe, het water tussen het Mastgat in zuidelijke richting en de Krammer in noordelijke. Vanaf 1900 was het hier een drukte van belang, want het veer was een onmisbare schakel voor het verkeer tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Brabant (richting Steenbergen). In 1988 kwam daar een einde aan toen de Philipsdam werd geopend, die Sint Philipsland verbindt met de Grevelingendam en via deze schakel met Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Het veer werd in 2002 nieuw leven ingeblazen, zij het alleen voor voetgangers en fietsers. De boot was ook te huur voor gezelschappen.Helaas kwam daar in 2018 een eind aan, toen er geen geld was voor groot onderhoud van de boot.

Gemeentebestuur Anna Jacobapolder maakte aanvankelijk deel uit van Bruinisse, maar viel vanaf 1858 deel onder de gemeente Sint-Philipsland. Sinds 1995 is Sint-Philipsland onderdeel uit van de gemeente Tholen. Anna Jacobapolder telde in 1980 371 inwoners, terwijl de teller in 2008 op 430 stond.

Noordweg Anna JacobapolderNoordweg Anna Jacobapolder

Steintjeskreek  Anna JacobapolderSteintjeskreek Anna Jacobapolder

Basisschool Anna JacobapolderBasisschool Anna Jacobapolder

Woonuis aan de Langeweg in Anna JacobapolderWoonuis aan de Langeweg in Anna Jacobapolder

Gezicht op Anna JacobapolderGezicht op Anna Jacobapolder

Rumoirthoeve en Anna JacobahoeveRumoirthoeve en Anna Jacobahoeve

Hotel Veerhuis Anna JacobapolderHotel Veerhuis Anna Jacobapolder

Het Zijpe bij  Anna JacobapolderHet Zijpe bij Anna Jacobapolder