headerbanner

Entree Zandstraat vanuit de richting DriekwartEntree Zandstraat vanuit de richting Driekwart

Overweg spoor Gent-Terneuzen dat Zandstraat doorkruistOverweg spoor Gent-Terneuzen dat Zandstraat doorkruist

Zandstraat is, de naam zegt het al, een straatdorp. Het bestaat dus uit de gelijknamige straat en slechts twee zijstraten met bebouwing. Dat zijn de Lepelhof en de Sint Janstraat.

De circa 5 kilometer Zandstraat is gelegen tussen de Westkade bij het gehucht Driekwart aan het Kanaal Gent Terneuzen en de Kasteelstraat in Philippine. De feitelijke kern met de meeste bebouwing is ongeveer 500 meter lang. Deze ligt ten noorden van Sas van Gent op een kilometer afstand van de Belgische grens.

Buurthuis De Straete in ZandstraatBuurthuis De Straete in ZandstraatZandstraat ontstond na 1852 in de Van Remoorterepolder, die in 1852 werd bedijkt. Dat laatste gebeurde door toedoen van de Belgische familie Van Remoortere. Het dorpje van ongeveer 250 inwoners ligt net buiten de invloed van de industrieën aan de Kanaalzone.

Oorspronkelijke inwoners spreken een dialect dat blijkens onderzoek van de Universiteit Oost-Vlaamse elementen bevat. Het heeft dan ook veel minder gemeen met de Zeeuwse dialecten die boven de Westerschelde werden gebezigd. Het heeft dan ook een landelijke uitstraling. Monumentale panden zijn er niet, maar door de aanwezigheid van diverse karakteristieke woonhuizen en boerderijen heeft het dorp een aangename uitstraling.

Voor het bevorderen van de sociale contacten beschikt Zandstraat sinds 2015 over het wijkgebouw de Straete. Dat is gevestigd in het gebouw van de voormalige basisschool ’t Zand, welke in juni 2012 is gesloten. Hier kunnen inwoners terecht voor een wekelijkse koffiebijeenkomst de dansclub, de knutselclub en bingo.

Voorheen beschikte de wijkraad over een oud gebouw, dat niet meer voldeed aan de eisen. Terwijl elders veel buurthuizen werden gesloten kreeg Zandstraat juist een vernieuwd onderkomen door steun van de gemeente Terneuzen, het Oranjefonds en chemiebedrijf DOW in Terneuzen. Ten zuiden van de Sint Janstraat ligt een speeltuintje.

Voormalige kerkVoormalige kerkZandstraat kreeg in 1949 een eigen rooms-katholiek kerkgebouw, mede door de financiële steun van bedrijven in de regio. Door het teruglopende kerkbezoek is deze Pastoor van Arskerk eind 2008 gesloten. Sindsdien zijn de katholieken in dit dorp aangewezen op de parochie van Philippine. De kerk is in 2015 verkocht aan een mondhygiëniste, die er een praktijk in vestigde.

Winkelen moeten de inwoners in Philippine of elders doen, maar Zandstraat beschikt wel over een autoverhuurbedrijf en een autogroothandel.

Het dorp viel tot 1970 onder maar liefst drie gemeenten: Philippine, Sas van Gent en Terneuzen. Bij de herindeling van dat jaar werd Zandstraat toebedeeld aan de gemeente Sas van Gent. Sinds 2003 maakt het dorpje deel uit van de gemeente Terneuzen die de gehele Kanaalzone omvat.

Zandstraat bij DriekwartZandstraat bij Driekwart

Centrum Zandstraat11Centrum Zandstraat11

 CentrumCentrum

Sint Janstraat met speel- en trapveld: recreëren tegen de achtergrond van een polderdecorSint Janstraat met speel- en trapveld: recreëren tegen de achtergrond van een polderdecor