headerbannerInlagen bij WissenkerkeInlagen bij WissenkerkeWissenkerke ligt in het hart van Noord-Beveland. Ook het gemeentehuis staat er. Wissekerke wordt aangemerkt als een recreatiedorp. Dat komt mede omdat Beach Resort Roompot in de buurt ligt. Helemaal kloppen doet dat niet, want dat vakantiegebied, groter dan het dorp Wissenkerke, ligt in de voormalige gemeente Kamperland. De VVV prijst Wissenkerke door de centrale ligging aan als ideaal start- of eindpunt voor wandelingen en fietstochten. Dat dit waar is merk je wanneer je je op een mooie dag neervlijt op het enige terras aan de Voorstraat, waar het knoertdruk kan zijn.

Derde dorp

Het huidige Wissenkerke is al het derde dorp van die naam op Noord-Beveland. Het eerste werd in 1242 genoemd onder de naam Vliete. Het was toen al een zelfstandige parochie, een dorp met een eigen kerk dus. Vliete werd in 1352 een prooi van de golven. Het tweede dorp verdween, evenals de rest van het voormalige eiland, door de waterrampen van 1530 en 1532. Slechts de kerktoren, Plompe of Kamperlandsche Toren genoemd, bleef toen staan. In 1755 zijn de overblijfselen afgebroken. Na herbedijking in 1652 ontstond het huidige dorp.

Monumenten

Op de voorgrond Voorstraat 15 in WissenkerkeOp de voorgrond Voorstraat 15 in WissenkerkeMonumentale woningen geven de Voorstraat een wat deftig aanzien. Heel opvallend is het voormalige doktershuis aan Voorstraat 15. Hoewel het is gebouwd in 1978 zou je bij oppervlakkige waarneming kunnen denken dat het een deftig herenhuis is uit pakweg de 17e eeuw. Let hier ook op de ronde uitbouw aan de achterzijde. Die lijkt een beetje op een ronde kasteeltoren. Het belendende pand op nummer 13 is een in 1840 gebouwd neoclassicistisch herenhuis.
Het huis op nummer 28Onderpui Voorstraat 28 WissenkerkeOnderpui Voorstraat 28 Wissenkerke heeft een prachtige onderpui. Op nummer staat 26 de in 1870 gebouwde voormalige Hervormde pastorie, symmetrisch gebouwd. Een nog ouder voormalig onderkomen van Hervormde predikanten staat aan de Oost Voorstraat 27. Die pastorie dateert van circa 1850. 
Aan de Middenstraat 11 staat een in oude stijl gebouwde woning uit 1978. Strenge critici mogen bij dit en het genoemde doktershuis op de Voorstraat opmerken dat het nep is, maar je kunt ook stellen dat zulke panden een dorp ontegenzeggelijk mooier maken.

De Onderneming toen de molen nog in vol bedrijf wasDe Onderneming toen de molen nog in vol bedrijf wasMolens

In de Ooststraat pronkt stellingmolen De Onderneming, die samen met de tweede molen en het torenspitsje van de kerk bepalend is voor het silhouet van Wissenkerke. De Onderneming behoorde tot de bedrijfsbeëindiging in 2016 tot de laatste vier molens in Zeeland waar nog beroepsmatig werd gemalen. Klik hier voor meer gegevens.  Op de Boomdijk staat de grondzeiler Landzigt. Deze dateert van 1826, maar brandde in 1868 uit, waarna volledig herstel volgde. Dit windgemaal wordt verhuurd als vakantieverblijf. 

Wissenkerke had oorspronkelijk zelfs drie korenmolens, maar helaas ging in 1967 de aan Tuindorp staande grondzeiler Dorpszicht, ondanks massaal protest, tegen de vlakte.

Molen Landzicht WissenkerkeMolen Landzicht Wissenkerke

Natuur

Zo stil kan het zijn op een mooie junidag. Op de achtergrond Roompot ResortZo stil kan het zijn op een mooie junidag. Op de achtergrond Roompot ResortWissenkerke wordt aan de noordzijde begrensd door de Oosterschelde, waar enkele stranden liggen en mooie  natuurgebieden, vooral inlagen. Dat zijn stukken land tussen oorspronkelijke zeedijken en dijken die daarachter werden aangelegd als extra bescherming. De grond werd uit de tussenliggende percelen gehaald. Zo’n stuk grond Oosterscheldekust WissenkerkeOosterscheldekust Wissenkerkewordt ook wel karrenveld genoemd. Door het ontgraven veatten de laaggelegen inlagen kwel)water.Ze zijn rijk aan vogels en wilde planten. De dijken ten noorden van het dorp bieden mooie uitzichten.

Onder de natuurgebieden is de in 1980 aangelegde inlaag Keihoogte, waar een vogelkijkhut staat. Klik hier voor hut en vogel-
waarnemingen
De Keihoogte ligt bij de Vlietepolder. Die naam verwijst naar Vliete, het eerste dorp Wissenkerke. Vliete is ook de naam van de Openbare Basisschool.

Kerkgeschiedenis

Protestantse kerk WissenkerkeProtestantse kerk Wissenkerke

Na de komst van het derde dorp Wissenkerke verrees er rond 1670 een kerk, die in 1827 is vervangen. Dat monumentale gebouw is in 1968 met de grond gelijk gemaakt. Hoewel deze Hervormde kerk achterstallig onderhoud vertoonde werd de afbraak achteraf betreurd. De huidige Opstandingskerk aan de Voorstraat 20 herbergt twee orgels. Het grootste is komt uit de 19e eeuwse Hervormde Kerk en dateert uit 1862. Het uit de Gereformeerde Kerk afkomstige tweede exemplaar, een koororgel, is Voormalige Gereformeerde Kerk WissenkerkeVoormalige Gereformeerde Kerk WissenkerkeRijks-
monument. Het is in 1767 gebouwd door Pieter Müller, zoon van de beroemde maker Christian Müller. Klik hier voor geschiedenis van deze orgels. De kerk is in gebruik bij de Protestantse gemeente (van de Protestantse Kerk in Nederland - PKN), waartoe ook leden uit Geersdijk behoren. In 2012 gingen de PKN-gemeenten Wissen-
kerke-Geersdijk en Kortgene-Kats een federatie aan onder de naam De Ontmoeting. Klik hier voor website.  Aan de Ooststraat 1 staat de uit 1868 daterende voormalige Gereformeerde Kerk. Die is 1981 onttrokken aan de eredienst en werd verenigingsgebouw.

Karin van den BroekeKarin van den BroekeKarin van den Broeke

Kerkelijk Wissenkerke januari 2013  landelijke aandacht toen dominee Karin van den Broeke (18 ju ni 1963) preses werd van de generale synode (landelijke vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Niet eerder had de kerk een vrouw in deze functie benoemd. Van den Broeke was in 2013 predikant van de gemeente Wissenkerke-Geersdijk, later van federatiegemeente De Ontmoeting die ook Kortgene en Kats omvat. Klik hier voor informatie over Karin van den Broeke

 

 

Eduard Flipse

 

De op 26 februari 1896 in Wissenkerke geboren Eduard Flipse dirigeerde van 1926 tot 1962 het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De 11 september 1973 overleden musicus is in het Rotterdamse concertgebouw De Doelen geëerd met de Eduard Flipse-zaal. Op initiatief van Het Departement Noord-Beveland van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen werd in 2009 een buste van de dirigent onthuld in zijn geboortedorp. Deze staat aan het Eduard Flipsepad. Klik hier voor levensloop

© Google Maps© Google MapsGemeentebestuur en inwoners

Tot de voormalige gemeente Wissenkerke behoorden ook de dorpen Geersdijk en Kamperland en het gehucht Plankendorp. In 1995 ging Wissenkerke op in de gemeente Noord-Beveland. Het dorp telde 1078 inwoners per 1 januari 2008. Dat aantal was 30 december 2013 gegroeid tot 1170. Klik hier voor website gemeentebestuurGemeentehuis aan Voorstraat WissenkerkeGemeentehuis aan Voorstraat Wissenkerke

Hoek Veerstraat-Noordstraat Hoek Veerstraat-Noordstraat

Piet Wisse

De naam van het dorp is waarschijnlijk te verklaren uit de kerk van iemand die Wisse als voornaam droeg. Overigens was Piet Wisse (Waarde, 10 november 1927 – 16 maart 2003) van 1962 tot 1995 de laatste burgemeester van Wissenkerke, toen dat nog een zelfstandige gemeente was. De laatste drie jaar van het burgemeesterschap vielen na zijn pensionering. Wisse was toen nog als waarnemer actief tot de gemeente in 1995 werd opgeheven. De bekende burgervader viel onder meer op omdat hij zich verplaatste in een oud model Volkswagen kever.

Hotel De Kroon WissenkerkeHotel De Kroon WissenkerkeVoorzieningen

Tot de winkels van het dorp behoren een supermarkt en een slijterij. Voor je natje en een droogje kun je terecht bij hotel café restaurant De Kroon  en  Sams diner die opvallend is ingericht met gebruikmaking van Amerikaanse elementen. Het genoemde hotel heeft 11 kamers en is het hele jaar open.
Klik hier voor logies.
Middenstraat 11 WissenkerkeMiddenstraat 11 WissenkerkeOude pastorie aan de OostvoorstraatOude pastorie aan de OostvoorstraatAchterzijde Voorstraat 15 WissenkerkeAchterzijde Voorstraat 15 WissenkerkeNog eens: Voorstraat 26 WissenkerkeNog eens: Voorstraat 26 Wissenkerke

Monumentaal woonhuis Voorstraat 13Monumentaal woonhuis Voorstraat 13Slijterij-pension WissenkerkeSlijterij-pension WissenkerkeTuindorp WissenkerkeTuindorp WissenkerkeNogmaals TuindorpNogmaals TuindorpVaete (drinkput voor het vee) in WissenkerkeVaete (drinkput voor het vee) in Wissenkerke

© Google Maps© Google Maps

KLIK HIER OM EEN REACTIE OP DIT ARTIKEL TE PLAATSEN