headerbanner

Wilhelminastraat  OudelandeWilhelminastraat Oudelande Oudelande is het dorp van bloemdijken, polders, fruitbomen en leilinden. Het heeft alles in huis wat de Zak van Zuid-Beveland zo bijzonder maakt. Oudelande ligt redelijk ver weg van de drukke toeristische bestemmingen in Zeeland. Zodoende is het dorp een geliefde bestemming voor rustzoekers.

Oogstgeest Oudelande foto Adrie van DriessenOogstgeest Oudelande foto Adrie van DriessenOogstfeest

Oudelande komt in augustus tot leven tijdens het jaarlijkse oogstfeest. Dat staat in het teken van het buitenleven. Tijdens een optocht worden de vruchten getoond van akkers en gaarden. De lommerrijke straten zijn gevuld met kramen vol streekproducten. Tot het vertier behoren verder een ringrijderij met landbouwtrekkers, muziekoptredens en demonstraties oude ambachten. Klik hier voor website. 

Verkeersbordenverbod

Nadat ’s avonds de laatste muziekklanken uitsterven daalt de rust weer over Oudelande. Het dorp is zo onthaast, dat in 2009 zonder dat het enig probleem opleverde, bijna alle verkeersborden zijn weggehaald. Dat gebeurde op verzoek van de dorpsraad. Alleen die met de plaatsnaamaanduiding (inclusief borden maximumsnelheid) bleven. En natuurlijk ook die waarop wordt aangegeven dat een straat doodloopt.Hoefstal en kerk Oudelande Hoefstal en kerk Oudelande

Dorpshart

Het hart van het dorp wordt gevormd door de Wilhelminastraat en de Lindestraat (beide rijkelijk bedeeld met veelal kleine maar o zo mooie woningen) en de Burgemeester Van Lierestraat. Aan de laatste staan het voormalige raadhuis, een travalje (hoefstal) en de kerk. Aan de Burgemeester van Lierestraat 36 is Galerie Luctor gevestigd. Klik hier voor website. 

Kerk

De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint Eligius. Het schip (deel tussen toren en aanbouw achterzijde) is gebouwd in de 15e eeuw. De toren is nog ouder, want die verrees al in de 14e eeuw. Het koor van de kerk is afgebroken in 1769. Het huidige achterstuk van de kerk is gebouwd in de stijl van de rest van de kerk. Bijzonder is de plaats van de wijzerplaten aan de toren. Die zijn niet in het midden bevestigd, maar rechts.Interieur kerk OudelandeInterieur kerk Oudelande

Interieur

Het interieur van het bedehuis is sierlijk door haar eenvoud. De preekstoel en de koperen doopbekkenhouders zijn van het midden van de 18e eeuw. Ter weerszijden van de kansel hangen borden met de teksten van respectievelijk het Onze Vader en de Apostolische Geloofsbelijdenis.

Buiten op de begraafplaats vallen rijen grafstenen op die dicht op elkaar staan. Het gaat om zerken waarvan de bijbehorende graven zijn geruimd. Het kerkbestuur biedt nabestaanden de gelegenheid om deze te plaatsen in de tuin van het bedehuis.Klapbank OudelandeKlapbank Oudelande

Klapbank

Naast de kerk staat rond een kastanjeboom de klapbank. Dat is Zeeuws voor een meubel waarop de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Vanzelfsprekend staat het ook toeristen vrij om hier plaats te nemen en te genieten van de leilinden die de kern van het dorp veraangenamen.Artistieke dorpspomp OudelandeArtistieke dorpspomp Oudelande

Pomp

Aan de Vanderbijlparkstraat stond tegenover dorpshuis en school een kunstwerk van Hans de Win dat de titel ’Pomp’ draagt. Het dient ter vervanging van de in juli 2019 verdwenen dorpspomp en is volgens de maker een ideale ontmoetingsplaats. Mogelijk is de diefstal slechts gepleegd om het brons dat geld opbrengt. Dorpshuis en schoolDorpshuis en school 

Dorpshuis

Het dorpshuis aan de Vanderbijlparkstraat 1 vormt het sociale hart van Oudelande. Het biedt onderdak aan vergaderingen en/of activiteiten van Tafel Tennis Vereniging Oudelande, yoga, schutterijvereniging Ons Genoegen, knutselclub, jeugdsoos, kindergym en kinderopvang. Klik hier voor website dorpshuis.
Klik hier voor website basisschool De Schakel.
Klik hier voor website kinderopvang. 

Wegeling bij Stormpolderijk OudelandeWegeling bij Stormpolderijk Oudelande

Buitengebied

Hof Tiengemeten. Foto Adrie van DriessenHof Tiengemeten. Foto Adrie van Driessen

Het buitengebied ten noorden van het dorp wordt gekarakteriseerd door slingerende dijklinten. De bomenrijen bieden ’s zomers koelte aan wandelaars en fietsers. Aan de Stationsstraat ligt het station van de voormalige Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland. Het spoor ter plaatse loopt door tot het station Baarland, dat is aangesloten op de museumlijn van de Stoomtram Goes-Borssele. Het deel tussen Oudelande en Baarland wordt niet gebruikt. Klik hier voor meer bijzonderheden. 

Het Hof Tiengemeten aan de Tolhoekweg 1 ademt ouderdom en sfeer. De 45 meter lange schuur dateert van rond 1750. Aan de rand van het bijna parkachtige perceel staat een bakhuis.

Vijver en schuur van De DierikVijver en schuur van De Dierik

Aan de Molenpolderdijk 1 staat Hof De Dierik, een rijksmonument. De dubbele woning dateert uit 1921. De voorzijde bestaat uit een woongedeelte voor de eigenaar en een aangebouwde dienstwoning. Beide staan binnenshuis met elkaar in verbinding. Het interieur bevat onder andere witte tegels uit Makkum, een bakoven en diverse schouwen. Op het erf staat een L-vormige schuur met een zadeldak. De langsgevel heeft vijf stellen van gekoppelde wagendeuren. De stallen zijn weggebroken maar de schuur bevat nog een kalverhokje met voerruifjes, een graanzolder en een maalderij. Erfinrichting en tuin, in 1920 ontworpen door D. F. Tersteeg, zijn nog grotendeels aanwezig.

 

Hof De Dierik in OudelandeHof De Dierik in OudelandeSlikken achter de zeedijk van OudelandeSlikken achter de zeedijk van OudelandeWesterschelde

Aan de zuidkant van het dorp heeft het buitengebied, dat wordt omzoomd door de Zeedijk aan de Westerschelde, een open karakter. Het buitendijkse fietspad aldaar is een aanrader. Bij helder weer zie je de scheepvaart van nabij. Je hebt hier ook een goed uitzicht op Terneuzen, pal aan de overkant.

Wandelen en fietsen

Oudelande biedt veel voor wandelaars. Klik hier voor fietsroute via knooppunten. 

Horeca

Cafés of restaurants zul je in Oudelande vergeefs zoeken. Je kunt wel afstappen bij de Koffietuin aan de Everingseweg 2a. Klik hier voor website.

Logies

Hotels ontbreken in Oudelande. Je kunt wel verblijven in een Bed and Breakfast en op een minicamping. Klik hier voor B en B. Klik hier voor minicamping. 

©Google Maps©Google MapsGemeentebestuur en inwoners

Oudelande maakt sinds 1970 deel uit van de gemeente Borsele. Daarvoor was het zelfstandig. Het dorp heeft 717 inwoners (01-01-2011).©Google Maps©Google MapsDe bakkeert van Hof Tiengemeten. foto Adrie van DriessenDe bakkeert van Hof Tiengemeten. foto Adrie van DriessenHof Tiengemeten. foto Adrie van DriessenHof Tiengemeten. foto Adrie van DriessenLindestraat OudelandeLindestraat OudelandeBoerderij Lindestraat OudelandeBoerderij Lindestraat OudelandeBurgemeester Van Lierestraat Oudelande.Burgemeester Van Lierestraat Oudelande.Boerderij Zweemersdam aan de Zeedijk ten zuiden van Oudelande.Boerderij Zweemersdam aan de Zeedijk ten zuiden van Oudelande.