headerbanner

Blog over mooi Nederland

Nederland is een mooi land. Het ligt bezaaid met molens (meer dan duizend), kastelen en landhuizen, monumentale kerken en eeuwenoude woningen en boerderijen.

Omdat het zo dichtbevolkt is liggen dorpen en steden in ons land meestal slechts enkele kilometers van elkaar. We mopperen soms over de strenge ruimtelijke ordening, maar daaraan hebben we het wel te danken dat er nog flinke stukken niet bebouwd zijn. Zodoende kunnen we nog altijd genieten van weidse poldergezichten en van natuurgebieden, ook al wordt daaraan geknabbeld door woningbouw, vestiging van nieuwe bedrijven, windturbines en zonnepanelen in het buitengebied.

Daarbij komt dat we over een uitstekend fietspadennet beschikken en dat de bewegwijzering meestal klopt. Dat maakt het wel duidelijk dat Nederland een uitstekende bestemming is om te recreëren. Een groot voordeel van vakantie in eigen land is ook dat je geen lange reis hoeft te maken om je bestemming te bereiken.

Wij zijn Margreeth Ernens en Willem Staat, journalisten in Zeeland. Staatspareltjes is een uit de hand gelopen hobby. We beschrijven op dit blog Zeeland en tonen ook cultuur-historische bijzonderheden uit de rest van Nederland.  

De blog bevat de volgende categorieën:

1) Zeeland van Axel tot Zijpe

Een beschrijving van alle steden, dorpen en gehuchten in Zeeland. Deze zijn per gemeente gerangschikt. 

2) Fietsroutes in Zeeland

De routes voeren voornamelijk door delen van de provincie die buiten de populairste toeristische hotspots liggen.

3) Historie en aanzien van Zeeland

Deze categorie bevat artikelen over de geschiedenis van diverse steden.

4) Molens in Nederland

Deze categorie is ingeruimd voor verhalen over wiekendragers en mensen die er mee werken.

5) Groeten uit... (ansichtkaarten)

Hier vindt u oude en nieuwe ansichtkaarten van Nederland, waaronder vele van het type ‘Groeten uit…’

6) Plaatjes en praatjes

Deze fotorubriek laat allerlei interessante bezienswaardigheden en wetenswaardigheden zien in alle twaalf provincies. Er wordt steeds een korte beschrijving gegeven.

Wij zijn natuurlijk niet overal geweest. Kijk of het u aanspreekt en stuur zelf een foto in, liefst ook met het bijbehorende praatje, maar in elk geval met de plaatsaanduiding. Een ingezonden foto moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

_ Grootte: minimaal 180 dpi, 10 cm x 15 cm, er is geen maximum
_ De inzender moet de maker zijn; wij accepteren geen foto’s die van andere websites zijn gehaald 
_ Plaatsaanduiding
_ Eventueel een eigen ‘praatje’ 
_ Uw naam wordt als bron vermeld op het uiteindelijke resultaat
_ De redactie beslist over al dan niet plaatsen
_ Aan inzendingen kunnen geen rechten worden ontleend

De naam Staatspareltjes

Er is intensief nagedacht over de naam Staatspareltjes. Staat is de achternaam van Willem Staat. De tweede helft is afkomstig van Margreeth Ernens. De naam Margaretha betekent Parel en is afkomstig uit het Grieks. Een parel betekent in gewoon taalgebruik ‘iets bijzonders’. Samengevoegd kwamen we dus uit op Staatspareltjes..

BHIC 

Staatspareltjes voelt zich verbonden met de website van BHIC. De afkorting BHIC staat voor Brabants Historisch Informatiecentrum, vergelijkbaar met het Zeeuws Archief, maar dan voor Noord-Brabant.