Lentestemming aan de Kruisbesstraat in Krabbendijke. foto Adrie van Driessen
Monumentaal pand Dorpsstraat KrabbendijkeWie op een late augustusdag vanaf de Meiboom naar Krabbendijke kijkt kan in één blik de kenmerken waarnemen die het dorp karakteriseren. Kerktorens, boomgaarden (vooral peren), bedrijven en vrachtverkeer. Kort samengevat: bidden, werken en oogsten.
Krabbendijke is arm aan monumentale gebouwen, maar toch een aardig dorp. Dat zie je het beste wanneer je, bij voorkeur in het zonnetje, op het bescheiden terras plaatsneemt van Bakkerij Hirdes. De
Vaete Dorpsstraat Krabbendijkeespresso is van goede kwaliteit en de broodjes zijn evenmin te versmaden. Je zit hier precies hartje Krabbendijke, op het kruispunt van Dorpstraat, Johan Willem Frisostraat en Noordstraat.
Aan de overkant is de bewaard gebleven vaete. Dat is de Zeeuwse naam voor een vijver die over het algemeen in de dorpskom ligt en diende als drinkplaats voor het vee. Bovendien kon die vijver dienen als waterreservoir voor de brandweer. Kijkend over de vaete heb je ook nog een mooi zichtDorpshart Krabbendijke op het 18e eeuws woonhuis aan Dorpsstraat 77 en de in aanleg 18e eeuwse boerderij op nummer 79. Beide panden staan op de lijst van Rijksmonumenten.
Intussen is het een drukte van belang. De dorpelingen bewegen zich te voet, per rijwiel of gemotoriseerd naar de supermarkt aan de Dorpsstraat en andere zaken in de onmiddellijke omgeving, zoals de slager, de bakker of de bloemist.
Vanaf het terras heb je ook zicht op de kerk van de Gereformeerde Kerk en pastorie Gereformeerde Gemeente KrabbendijkeGemeente aan de Johan Willem Frisostraat. Alhoewel niet monumentaal vormt het bedehuis een aardig duo met de belendende pastorie. De Gereformeerde Gemeente is het grootste kerkgenootschap in het dorp. Zodoende behaalt de SGP, die vooral aanhang heeft onder de bevindelijke kerkgenootschappen, hier bij verkiezingen voor de gemeenteraad al snel meer dan 40 procent van de stemmen. Terug naar de kerk: deze dateert uit 1929 en onderging in 2016 een forse uitbreiding. In 2011
Jan Willem Frisoweg Krabbendijke kwam er ook een nieuw orgel, gebouwd door de firma Kaat & Tijhuis uit Kampen.
Eenmaal vertrokken bij het terras kun je desgewenst een fietstocht door het dorp beginnen. Op de genoemde Johan Willem Frisoweg blijkt uit de aanwezigheid van diverse grote huizen dat Krabbendijke een welvarend dorp is. Op de nummers 11 en 13 staan monumentale kleine villa’s. Fraaie optrekjes staan er trouwens ook aan de Rosierlaan.
Richting Gawege, een gehucht direct ten zuiden van de straat passeer je links en rechts technische en landbouw-gerelateerde bedrijven. Die kom je ook voorbij aan de Oude Rijksweg en de Oostpolderweg.
Overige bezienswaardigheden Wie met de trein komt arriveert op het fraaie spoorwegstation dat dateert van 1 juli 1868. Klik hier voor geschiedenis van station en spoorverkeer. De bebouwing aan de Spoorlaan is niet spectaculair, maar liefhebbers van mooie architectuur zullen toch een blik werpen op het uit circa 1920 NS-station Krabbendijkedaterende herenhuis op nummer 20, dat jugendstil-elementen bevat . Vermeldenswaard is verder het woonhuis aan de Oostweg 25, vooral door de sierlijke bekroning van de dakkapel.
De Rozeboom aan de Westweg 17 dankt haar naam aan Jan Rosier, die deze molen in 1862 liet bouwen. De stenen grondzeiler was in bedrijf tot 1947. Klik hier voor geschiedenis.
Aan de Nieulandestraat staat in een van de tuinen van Woonzorgcentrum Ter Weel een mooi beeldengroepje. Het bestaat uit een paard, een vrouw in Zuid-Bevelandse dracht en een jongen die het dier voert.Beeldengroep bij Nieulande Krabbendijke
Krabbendijke vanaf de Meiboom
Kerken
Hervormde Kerk Krabbendijke
De ingang van de supermarkt aan de Dorpsstraat belemmert deels het zicht op de Hervormde Kerk, die is gelegen aan het Kerkenpad. Dit bedehuis werd in 1914 in gebruik genomen en verving toen de eerste voor de protestantse eredienst ingerichte kerk van het dorp uit 1662. Het gebouw liep oktober 1944 forse schade op bij de beschietingen die de bevrijding van het dorp inluidden. In de kerk staat een kansel uit het midden van de 17e eeuw. Deze komt uit het oudere bedehuis. Klik hier voor website kerkelijke gemeente.
Gereformeerde Kerk en pastorie in krabbendijkeAan Dorpsstraat 85 staat het voormalige gemeentehuis, gebouwd in 1955. Op nummer 5 verheft zich de in 1923 gebouwde Gereformeerde Kerk. Daarnaast op nummer 3 de pastorie. Door de fraaie tuinen biedt het duo ’s zomers een fleurige aanblik.
Dorpshuis De Meiboom staat aan Kerkpolder 30. Dit wordt ook als kerkruimte gebruikt door Protestantse gemeente De Ontmoeting. Klik hier voor website.
Dit kan alleen maar Zeeland zijn: Gentmansdijk KrabbendijkePolders
Aan de westkant van Krabbendijke liggen enkele mooie open polders. Aan de oost- en zuidkant van het dorp is dat nog sterker het geval, maar dan bevind je je al spoedig op het grondgebied van de voormalige gemeenten Waarde en Rilland-Bath.Slikken Krabbendijke
Oosterschelde
Krabbendijke grenst aan de noordzijde aan de Oosterschelde. Vanaf de dijk heb je bij laagwater spectaculaire uitzichten over de droogvallende slikken. Die moddervlakten, waarin dan ook nog drooggevallen bootjes liggen, biedt bij zonnig weer een bijna mediterrane aanblik. Je kunt er ook langs fietsen vanaf het gehucht Roelshoek in de richting van Yerseke. Bij Platte Bank ligt een klein zandstrand. Hier recreëren de plaatselijke bevolking en toeristen, die er weet van hebben en de drukke kustregio’s liever mijden.
Nee, hier hoef je niet voor naar de Algarve: slikken bij de Platte Bank
Onder de slikken
Op pakweg een halve kilometer ten noorden van de dijk bij Platte Bank liggen in de Oosterschelde de resten van het verdronken dorp Nieuwlande onder de modder. De plek is één van de geliefdste zoeklocaties voor mensen die er graag met een metaaldetector op uit trekken. Daarom worden schatzoekers er geweerd. In 1991 is daartoe een betredingsverbod ingesteld. In Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam berust een groot aantal pelgrimsinsignes dat ter hoogte van Nieuwlande is gevonden. Van de kerk, die 67 meter lang was, zijn de fundamenten nog altijd aanwijsbaar. Ook zijn de resten van een kasteelachtig bouwwerk aangetroffen. Het dorp ging verloren tijdens de verwoestende watervloeden van 1530 en 1532. Klik hier voor verhaal Zeeuwse Ankers over verdronken dorp.
© Google MapsGemeente en inwoners
Krabbendijke telde 516 inwoners in 1815 en 2002 ingezetenen in 1899. In 1980 woonden er 3601 mensen en per 1 januari 2013 waren dat er op de kop af 5000. De zelfstandige gemeente Krabbendijke, waaronder ook de gehuchten Maire en Roelshoek vielen, hield per 1 januari 1970 op te bestaan. Vanaf die datum behoort Krabbendijke tot Reimerswaal. Daartoe behoren ook de voormalige gemeenten Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke. Klik hier voor website gemeente.© Google Maps
Eten en drinken
Je kunt tafelen bij het Stationskoffiehuis aan Spoorlaan 24 en Cafetaria De Krab aan de Noordweg 3. Bij Bakkerij Hirdes kun je terecht voor koffie en broodjes.
Bakkerij aan Dorpsstraat Krabbendijke Gehuchten voormalige gemeente Krabbendijke
Gawege
Ten zuiden van Krabbendijke ligt Gawege. Het gehucht telt circa 75 inwoners. Gawege is voor het eerst genoemd in 1288. Soms wordt de laatste ‘e’ op de plaatsnaamborden bij de vier toegangen tot het gehucht overgeschilderd, zodat een weinig uitnodigende naam ontstaat. Jammer dat dit gehucht wpordt doorsneden door de A58.
Roelshoek
Dit gehucht bestaat uit woningen aan de Noordschans, de Roelshoekweg en de Oosterschelde.
KLIK HIER OM EEN REACTIE OP DIT ARTIKEL TE PLAATSEN
Gezicht op Roelshoek
Leugenkot bij strandje Roelshoek
Op de achtergrond het strandje bij Krabbendijke/Roelshoek
Onverstoorbaar zijn. Gezien langs de Oosterscheldedijk bij Windgat Krabbendijke
De appeltjes van Gawege
Fruitkisten achter Gereformeerde Kerk...
en bij Gawege...
en dit was ook nog te koop in Gawege..
..tegenover de pompoenen aan de andere zijde van de straat informatie over de juun, oftewel de ui, waar Zeeland groot in is.
Kroketten kun je in Krabbendijke niet uit de muur trekken, wel piepers!
Veehouderij aan Gentmansdijk
Hoek Meiboom en Koedijk Krabbendijke
Molen De Rozeboom
Molenstenen bij Nieulande
Pand om van te snoepen aan Oostweg Krabbendijke
Karakteristiek bedrijfsgebouw aan Oostweg Krabbendijke
Straatnamen herinneren aan de meekrapteelt van weleer.
Milde april rond parkeerterrein J. W. Frisostraat in Krabbendijke. foto Adrie van Driessen
Spoorlaan Krabbendijke
en nog een beeld van die laan
Vestiging Calvijn College Krabbendijke
Woningen aan Dorpsstraat Krabbendijke
Voormalige gemeentehuis Krabbendijke
Dorpsstraat Krabbendijke
Dorpsstraat Krabbendijke
Gedenksteen aan gevel Hervormde kerk