headerbanner

De zon schijnt uitbundig als ik op deze zaterdag in januari aan kom fietsen bij de noordelijkste stellingmolen van het land: De Verwachting in Hollum. Leerling-molenaars Jesse Visser (15) en Andries Polet (53) zijn op dat moment bezig met het opzeilen van de molen. Ook de windborden worden aangebracht zodat de molen lekker op toeren komt bij een straf windje.

Koren- en mosterdmolen De Verwachting in HollumKoren- en mosterdmolen De Verwachting in Hollum

Even later komen ook Gerben IJnsen (70) en Jan Engels (61) langs. De laatsten zijn vrijwillige molenaars. Ze haalden hun diploma bij het Gild Fryske Mounders. De vier molenvrienden behoren tot de kring van enkele tientallen vrijwilligers die zich inzetten voor De Verwachting. Een bewijs van de grote plaats die de stellingmolen inneemt binnen de plaatselijke dorpsgemeenschap.

In de loop der eeuwen hebben op Ameland zeven molens gestaan, namelijk 4 in Hollum, 1 in Ballum en 2 in Nes. Uiteindelijk resteerdeV.l.n.r. Jan Engels, Jelle Visser, Gerben IJnsen en Andries PoletV.l.n.r. Jan Engels, Jelle Visser, Gerben IJnsen en Andries Polet daarvan alleen nog de uit 1880 daterende op een bergje staande grondzeiler De Phenix. Een bijzondere molen, alleen al
omdat het de enige grondzeiler in
Friesland is die fungeert als korenmolen.

In het vierde kwart van de vorige eeuw klonken er in Hollum stemmen op om daar weer een molen te bouwen. Er hebben in dat dorp vier molens gestaan, namelijk twee korenmolens, een houtzaagmolen en een mosterdmolen. In 1949 werd de laatste korenmolen afgebroken. Dat was Maalstoel in molen HollumMaalstoel in molen Hollumde uit 1842 stammende stellingmolen De Verwachting aan de Molenweg. De huidige molen verrees in 1990/1 op dezelfde plek. Dat gebeurde op initiatief van Vereniging Vrienden van de Hollummer Molen.

De molen bestaat uit een houten achtkant, dat op een nieuw onderstuk is gezet. Het achtkant is afkomstig van de voormalige grondzeiler in het Overijsselse Brucht. Voor het traditionele korengemaal wordt gebruik gemaakt van het enige koppel 15der stenen* dat de molen rijk is. En zo heeft het westen van het eiland weer een molen en staat het 1-1 met de oostkant (tussen beide helften van Ameland bestaat sinds mensenheugenis rivaliteit).

De molen Hollum is een succesverhaal. Ik noemde al het grote aantal vrijwilligers. Daarbij komt dat er sinds 2004 op de molen mosterd wordt gemalen die zeer gretig aftrek vindt. De mosterd wordt alleen verkocht in de eigen winkel op de begane grond. Die wordt gerund door Jelle Wiegersma (17) die ook de entreekaartjes (3 euro) verkoopt. De jonge Hollummer doet dat als werknemer van de Stichting Amelander Musea. Jaarlijks trekt de molen zo’n 7000 betalende bezoekers. De winkel trekt het dubbele aantal. De klanten nemen massaal mosterd af. Naar verluidt komen er zelfs mensen speciaal voor naar het eiland.

Aan de mosterdproductie kleeft ook een Zeeuws tintje. De makers hebben het vak namelijk geleerd van Ton Schröer, de befaamde mosterdmaker uit Zierikzee (Tons Mosterd).

Uit voorraad leverbaar...Uit voorraad leverbaar...

Wanneer ik de molenaars op de stelling fotografeer, is achter hen de vuurtoren in beeld. Dat is nog een Zeeuwse link in dit verhaal. De wachter op het duin is namelijk rood-wit opgeschilderd, dezelfde kleuren als de vuurtoren van Nieuw-Haamstede op Schouwen-Duiveland.

Ga er eens kijken. Zee en wind, dat hebben ze er net zo veel als bij ons. Kortom, allemaal lijntjes tussen Zeeland en deze prachtige molen op de wadden. De leus Zolang de winden waaien, zullen de Zeeuwse molens draaien**, kun je zo op Ameland toepassen!

*Dat zijn twee stenen boven op elkaar. Onderaan ligt de ligger die niet draait en daarbovenop de loper. '15der' slaat op de omtrek van de stenen.

**Dit Is het motto van Vereniging De Zeeuwse Molen. Klik hier voor meer informatie over molen De Verwachting in HollumMostermaalderijMostermaalderij

Deksels voor mosterdpotjes in HollumDeksels voor mosterdpotjes in Hollum