headerbanner

Zaterdag 26 juni 2021. Een stralende dag. Vanuit ons vakantieverblijf in Appelscha fietsen mijn vrouw en ik via de buurtschap Canada Drenthe binnen. Spoedig daarna bereiken we Zorgvlied.

 

Het dorp dankt haar naam aan de intussen verdwenen villa Zorgvlied. Daar woonde vanaf 1879 Lodewijk Guillaume Verwer die Brabantse tabaksplanters en Friese katholieke boeren naar zijn landgoed liet komen. Hij stichtte in 1880 een huiskapel. In 1893 volgde de bouw van een kerk en was werd de katholieke gemeenschap de parochie Wateren-Zorgvlied. Die is van 1994 tot 2003 bediend door pastoor Hans) van den Hende, de latere bischop van Breda en Rotterdam.

Houten kapel

De houten kapel Obadja in ZorgvliedDe houten kapel Obadja in Zorgvlied

Het dorp (175 inwoners per 1 januari 2021) herbergt sinds 1904 ook een protestants bedehuis. Dat is de houten kapel Obadja van de gelijknamige evangelisatievereniging. We stonden er eerder voor een gesloten deur, maar deze keer treffen we het. Een echtpaar is bezig met het liederenbord en andere zaken met het oog op de dienst van morgen. We horen we dat je je hier niet hoeft aan te melden als bezoeker. We hadden ons in coronatijd er al op voorbereid niet ter kerke te kunnen gaan. Dus komt dit als een aangename verrassing.

De morgen daarop zitten we met ruim 20 andere mensen in de sfeervolle kapel die alles heeft wat een kerk nodig heeft, inclusief een 18e eeuws koororgel. Voorganger is dominee Jennie Lambers-Niers uit Coevorden, want een eigen predikant is onhaalbaar. Uit het dorp zelf komen maar enkele mensen. De bestuursleden komen uit de wijde omgeving, evenals de organist. Dankzij de inzet van die mensen beleven we eindelijk weer een dienst met weinig beperkingen. Na afloop kan er buiten koffie worden gedronken, maar de vriendelijke uitnodiging om daar bij te zijn moeten we afslaan wegens familiale verplichtingen. Een volgende keer doen we graag mee!

Klik hier om een reactie op dit artikel te plaatsen