headerbanner

Wanneer we de drempel over zijn van de Sint Baafskerk in Aardenburg is het alsof de Late Middeleeuwen ons omsluiten. In deze in aanleg romaanse kerk, die nog stenen bevat van het eerste bedehuis op deze plek uit 959 (!), valt de geschiedenis op je.

Het huidige 13e eeuwse schip is volgens mensen die het kunnen weten het beste Nederlandse voorbeeld van de Scheldegotiek. Het koor is van de 14e eeuw. Tijdens de preek figureert, zo blijkt later, een mens van vlees en bloed uit de 16e eeuw.

We kijken vanuit onze stoelen in het schip naar het orgel in het koor, dat zacht speelt in aanloop naar de dienst, die deze morgen wordt geleid door dominee Frans Blokland uit Oostende. Hij zal, zo blijkt uit de lezingen, preken over Gideon, de rechter of richter, die met zijn bende van slechts 300 soldaten een eind maakte aan de onderdrukking van het volk Israël door de Midjanieten.

Dan neemt de predikant het woord. Hij doet het zingend met West-Vlaamse tongval: ,,Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins, hij marcheerde van Den Helder naar Den Briel. Hij had geen geld en hij was geen held en hij hield niet van het krijgsgeweld maar trompetter was hij wel in hart en ziel.”

Hoe toepasselijk om deze legendarische muzikant te verbinden aan Gideon. De laatste schuwde namelijk eveneens het krijgsgeweld. De belangrijkste wapens die tot Gideons overwinning leidden bestonden uit het kapot slaan van aarden potten en hoorngeschal.

De andere morgen besluiten we ons hotel aan de Markt in Aardenburg eerder te verlaten dan we aanvankelijk van plan waren. Het weer is namelijk onstuimig. Op afstand rommelend onweer zal ons achtervolgen tot ons huis in Nieuw- en Sint Joosland aan de overkant van de Westerschelde.

Bij vertrek horen we de klokken van het stadhuiscarillon. We geloven onze oren niet wanneer we horen wat er wordt gespeeld, maar het is echt waar: Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…. Nee, die preek van Frans Blokland zijn we zodoende nooit meer vergeten.

 

Klik hier om een reactie op dit artikel te plaatsen