headerbanner

Op zondagmorgen 6 september 2015 kreeg ik bij een bezoek aan Amsterdam te horen dat diezelfde middag in de Nieuwe Kerk op De Dam het 10-jarig bestaan van de plaatselijke Protestantse Gemeente zou worden gevierd. Een zeldzame kans om het gebouw te beleven tijdens gebruik voor het oorspronkelijke doel: de christelijke eredienst. Het werd een feest met zang die werd begeleid met het machtige hoofdorgel.

Het instrument speelde ook een rol op 2 februari 2002 bij het kerkelijk huwelijk van prins Willem Alexander en prinses Máxima. Bij aankomst gingen de luiken van het orgel open als symbool van omarming. De luiken tonen de intocht van koning David na zijn overwinning op Goliath. Veel meer indruk dan de actie met het orgel maakte de traan van bruid Máxima toen bandoneonspeler Carel Kraayenhof het Argentijnse lied Adiós Nonino vertolkte.

Omdat het onderhoud te duur werd voor de Hervormde kerkvoogdij kwam het bedehuis in 1979 in handen van de ‘Nationale Stichting De Nieuwe Kerk’. Het gebouw is een cultureel centrum dat plaats biedt aan exposities, waaronder de jaarlijkse van World Press Photo.

De kerk is in fasen gebouwd vanaf het eind 14e tot het midden 16e eeuw, onderbroken door brand in 1421 en 1452. In 1565 bleef het plan om een toren toe te voegen steken bij het fundament. In 1646 volgde de start van een toren die hoger moest worden dan de Utrechtse Dom. De bouw is gestaakt door geldgebrek. De onvoltooide romp is gesloopt in 1783.

Na een verwoestende brand in 1645 volgde herstel tot de huidige vorm: een voor een protestantse kerk weelderig gebouw. Opvallend zijn de rijk versierde kansel en het al genoemde schitterende hoofdorgel. Achter het koorhek pronkt het grafmonument van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, nationale zeeheld nummer één. De kerk bevat verder sporen van onder anderen toneelschrijver en dichter P. C. Hooft, historicus Johan Huizinga en Jan Van Speijk, held tijdens de Belgische Opstand omdat hij liever met zijn kanoneerboot de lucht in ging dan zich over te geven. Samenvattend: een brok Nederlandse historie.

Nieuw Kerk De Dam, 1012 NL Amsterdam www.denieuwkerk.nl

Klik hier om een reactie op dit artikel te plaatsen