headerbanner

,,Kun je orgel spelen? Voor 10 euro mag je er een uur op!” Dat vraagt de koster nadat we ons melden bij het huis tegenover de Jacobuskerk in Zeerijp.

Het is nogal onverklaarbaar dat mensen kennelijk aan mijn neus kunnen zien dat ik inderdaad met een kerkorgel kan omgaan. Hoe dan ook, even later zit ik achter de klavieren van het beroemde instrument dat Theodorus Faber in 1651 bouwde. Een orgel waarop je bij uitstek het lied ‘De vogels van de bomen’ op kunt vertolken. Dat komt door de Nagtegall. Het geluid van dit register komt voort uit twee metalen pijpen die lucht blazen in een bakje met water. Het resultaat is verbluffend echt nachtegalengezang.

Het bezoek doordeweeks leidt later tot een zondagse kerkgang. Op een prachtige morgen fietsen we ernaartoe vanuit ons
vakantieverblijf in Oosterwijtwerd. De 14e eeuwse vrijstaande klokkentoren is al vanaf enkele kilometers afstand waar te nemen. Binnen wacht een dienst met fraai gezang. Het aantal bezoekers is gering, maar Groningers kunnen uit volle borst zingen, zonder dat het in schreeuwen ontaardt. Het koninklijk instrument van Zeerijp is extra bekend door de vertolkingen van kerkliederen op YouTube door Dennis Wubs. Daar maken veel organisten dankbaar gebruik van als ze willen horen hoe een lied precies loopt.

De Jacobuskerk is overigens veel meer dan het orgel. Je stapt bij binnenkomst als het ware de middeleeuwen in en de reusachtige ruimten dwingen je om spontaan een lied aan te heffen. De bijzondere sfeer wordt vooral opgeroepen door de van baksteenimitatie voorziene muren. Daarboven hangen kunstig gemaakte meloengewelven. Ga door het deurtje dat naar boven voert en zie neer op de bovenkant van de kerkplafonds. Een zeldzame ervaring.

Het hoofdorgel hangt, zoals Wikipedia het omschrijft, ‘als een zwaluw’ aan de westwand. Ga er eens op een zondag heen en zing mee. Zoals de sopraan die op opnamen als een nachtegaal is te horen en eraan bijdraagt dat je het gevoel krijgt deel uit te maken van een hemels koor. Inderdaad. Er gaat niets boven Groningen, maar daar zijn te weinig mensen getuige van.

Klik hier voor meer informatie over de Jacobuskerk.

Klik hier om een reactie op dit artikel te plaatsen