headerbanner

Het gebeurde in het najaar van 1980. Ik was voor het Reformatorisch Dagblad (RD) twee weken op reportage in Israël. Dat werd nog een boeiende reis. Zo discussieerde ik in de soek van Jeruzalem met Palestijnen over de internationale politiek. Dat gebeurde onder het genot van sterkte koffie en het roken van de waterpijp. Maar wat mij altijd het meest bijbleef is een bijzonder kerkbezoek in Tel Aviv.

De kolossale gotische Bovenkerk domineert de skyline van de oude binnenstad van Kampen. Het oudste bedehuis op deze plek verrees al in de 11e eeuw. De huidige gotische kerk, waarvan de bouw aanving in de 14e eeuw is de derde. Het bedehuis is gewijd aan Sint Nicolaas, de patroonheilige van Kampen. Dat Sint Nicolaas schutspatroon is van veel handelssteden is niet toevallig. Hij is immers patroon van de zeevarenden.

Het leven leidde mij langs veel kerkgemeenschappen. Voor mijn werk bezocht ik ooit een zendingsdag in de Jachin- en Boazkerk op Urk. Die is van de de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. De in bevindelijke kring befaamde dominee Everard du Marchie van Voorthuysen was er predikant van 1937-1942 en van 1966-1974.

Zaterdag 26 juni 2021. Een stralende dag. Vanuit ons vakantieverblijf in Appelscha fietsen mijn vrouw en ik via de buurtschap Canada Drenthe binnen. Spoedig daarna bereiken we Zorgvlied.

Het is 15 augustus 2015. Bij terugkeer van een paar dagen Zuid-Limburg maken we een tussenstop in Roermond. We staan voor de romaanse Munsterkerk. Het is kwart voor tien. Plotseling beginnen de klokken te beieren.