headerbanner

Mijn vrouw en ik maakten in 2020 kennis met de vermaning van Leeuwarden. We liepen er op een zaterdag binnen om de tentoonstelling te zien over de redding van honderden joodse kinderen. Door toedoen van een doopsgezinde en een Nederlandse Hervormde dominee kwamen zij veilig de Tweede Wereldoorlog door.

Het is maandagmorgen 19 augustus 2002 aangenaam warm. We fietsen vanuit ons hotel in Aardenburg in zuidelijke richting en stappen af bij de Sint Jozefkerk in Donk. Dat ligt in de buurt Van Maldegem in Oost-Vlaanderen.

Onderweg passeren we Café 100 procent alcohol. Het is zondagmorgen, het is bloedheet en we bevinden ons in de lijnbus naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. De wonderlijke benaming van het etablissement zal later deze dag opnieuw opduiken.

Waar gaan we ter kerke? Een repeterende vraag tijdens broers- en zussendagen. We gooien dan de uiteenlopende achtergronden als het ware in een centrifuge en komen er dan altijd wel uit. Tijdens ons verblijf in Woerden in 2017 was de uitkomst van het proces de Lutherse kerk. Best mooi om uit te komen bij een stroming die de naam draagt van een van de grootste protestantse reformatoren.

Het is stralend weer wanneer mijn vrouw en ik op zondag 25 augustus 2002 na een goed ontbijt in Hotel de Twee Linden in Beneden-Leeuwen op de fiets stappen. Ons doel is de Hervormde Kerk bij het Grote Wiel in buurdorp Boven-Leeuwen. Het bedehuis pronkt in de zon onderaan de Waalbandijk.