headerbanner

Deze relatief rustige route (14,2 km) loopt vlak achter de kust bij Cadzand waar het geweldig druk kan zijn. Onderweg rij je door polders, kom je een klein maar fijn bosgebied tegen en beland je in het romantische vestingdorp Retranchement.

Route:

Start bij de oude kerk van Cadzand. Vanaf de kerk de Mariastraat in zuidoostelijke richting volgen en bij de molen linksaf slaan naar de Ringdijk Noord II. Vervolg via de aansluitende Vierhonderdpolderdijk. Na 1,5 km linksaf bij mincamping De Knokkert. Sla 200 meter na het passeren van het natuurgebied De Knokkert rechtsaf de Knokkertweg op. Aan het eind linksaf slaan naar het noordelijke fietspad langs de drukke Provincialeweg. Na 3,3 km rechtsaf naar de Terhofstededijk, die na 500 meter overgaat in de Oudelandseweg. Die naam verwijst naar de polder waarin ook het dorp Cadzand ligt. Deze is bedijkt tussen de 12e en 14e eeuw. Daarmee behoort deze polder tot de oudste van Europa. Aan het eind van de Oudelandseweg daarvan linksaf slaan de Platteweg en vervolgens rechtsaf de Braamdijk op richting Retranchement. Fiets de Dorpstraat in waarin de Braamdijk op uitloopt. Aan het eind van de Dorpsstraat rechtsaf de Markt oprijden die overgaat in de Molenstraat. In het verlengde daarvan ligt de Retranchementseweg die je terugvoert naar het beginpunt.©Google Maps©Google Maps

Bezienswaardigheden langs deze route

1) Cadzand

A) De Mariakerk aan de Prinsenstraat is het startpunt van de route. De noordelijke beuk dateert uit de late 13e eeuw, de zuidelijke uit de 14e. Kansel en herenbanken zijn 17e eeuws. Gebrandschilderd raam ‘Het Lam Gods’ is het enige van de zes stuks dat de verwoestingen overleefde van de Slag om de Schelde in 1944.

B) Naast de kerk staat de Wereldvredesvlam. De Internationale Dag van de Vrede wordt jaarlijks op 21 september gevierd met een manifestatie.

C) Bij de kerk staat ook de dorpspomp uit het eind van de 19e eeuw.

D) Voormalige oude smidse met travalje (geplaatst in 2010) aan Mariastraat 10.

2) Molen en weegbrug

Bergmolen Nooit Gedacht (1898) had drie voorgangers van het type standerdmolen. De huidige overleefde beschietingen in 1944, verval en een brand. Schuin tegenover de molen staat weegbrug Cadsandria (1912). Deze was nodig voor het wegen van landbouwproducten die met de tram werden vervoerd.

3)Beer Hoeve

De hekpalen van deze boerderij bij minicamping De Beeröstie bevatten een gedicht. De tekst spring steeds over van de linker naar de rechterpaal. De boer die deze liet aanbrengen zou zich zo hebben willen verweren tegen kritiek op zijn leefwijze. 1,5 km voor het bereiken van De Knokkert (4) passeer je op de Knokkertweg rechts de mooie hoeve De Bruyne (1861).

 

4) De Knokkert

Vogel- en bloemrijk bos- en weidegebied. Bewegwijzerde wandelroute van 1,5 km met opdrachten voor kinderen.

5) Vijverhoeve

De boerderij aan Provincialeweg 1 met Zeeuwse schuur draagt het jaartal 1877. Het uit 1700 daterende gebouwtje bij de hoeve is de laatst overgebleven ‘Vlaamse Keet’. Dat waren eenkamerwoningen waarin tot in de 19e eeuw seizoenarbeiders uit België woonden.

6) Meermin

Bij de bouw van deze stellingmolen in 1896 zijn onderdelen gebruikt van een standerdmolen uit Oostakker (Oost-Vlaanderen), die in 1877 is verplaatst naar Terhofstede. Bij de Slag om de Schelde liep de molen zware schade op. In 1948 zijn de wieken en de kap verwijderd.

7) Retranchement

Zeeuwen vinden het vestingdorp Retranchement het mooiste natuurgebied van de provincie Zeeland. Dat bleek in 2008 uit een peiling onder de lezers van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Bezienswaardigheden:

A) Vesting
De in opdracht van Prins Maurits in 1604 aangelegde omgrachte versterkingen zijn een mooi wandelgebied. De wallen vormen beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap. Hier komen niet alleen wilde planten voor, maar je kunt er ook de zeldzame boomkikker waarnemen. Een andere zeldzaamheid is de steenuil. Deze huist ook langs de met knotwilgen beplante dijken in de buurt.

B) Grenspalen
Aan het wandelpad over de wallen ligt grenspaal 364. Deze behoort samen met 364a en 364b De Drieling. De situatie herinnert aan de tijd hier een restant van het Zwin stroomde, waardoor het onmogelijk was de paal op de grens te zetten. De Drieling is uniek voor Nederland en België. Meestal kun je ze alleen 's winters alle drie zien.

C) Standerdmolen
De naamloze open standerdmolen is in 1643 gebouwd, maar waaide om in 1818. Bij de herbouw zijn onderdelen van de eerste gebruikt.

D) Zaalkerkje
Het zaalkerkje aan de Dorpsstraat (1630) wordt sinds de onttrekking aan de eredienst in 2013 gebruikt voor culturele evenementen.

 

Klik hier om een reactie te plaatsen