headerbanner

Onlangs moest ik in een buitenwijk van Zaltbommel zijn. Ik was nog niet eerder in dit stadje geweest, dus ik besloot er een paar uur rond te kijken. Na enig gegoogle kwam ik al op interessante aanknopingspunten: Karl Marx bijvoorbeeld en het Maarten van Rossumhuis, wat tegenwoordig het Stadskasteel van Zaltbommel heet.

De Philipshuizen in Zaltbommel.De Philipshuizen in Zaltbommel.Met mijn cameraatje in de hand wandelde ik door het centrum. Men zag blijkbaar direct dat ik ‘van elders’ was, want ik werd door diverse mensen aangesproken en gewezen op bijzonderheden van het prachtige stadje. Een vriendelijke mevrouw van het toeristenbureau TRIP * (Toeristisch Recreatief  Informatiepunt) - die ik zomaar tegenkwam en die mij meenam naar het TRIP-kantoortje in de kelder van het oude Stadhuis - vertelde mij veel over de familie Philips en liet mij ‘struikelstenen’ zien. Tot slot gaf ze me ook nog verschillende folders en boekjes mee. Natuurlijk heb ik ook de statige Sint Maartenskerk bekeken, en de Waterpoort die naar de Waalkade leidt. Her en der in dit vrijwel ongeschonden vriendelijke stadje zijn huizen te vinden met een lange historie.

De Waalkade met de Marinus Nijhoffbrug in ZaltbommelDe Waalkade met de Marinus Nijhoffbrug in ZaltbommelWachtend op de bus, die mij naar mijn afspraak in de buitenwijk zou brengen, bracht een aardige jongeman mij zomaar een heerlijke latte macchiato, gewoon, omdat ik zat te wachten. Eindelijk kwam de bus, maar het adres was de chauffeuse geheel onbekend. Zij belde echter terstond met haar zoon, en bracht mij een eindje in de goede richting. Vandaar uit kon ik met haar aanwijzingen het adres wel vinden.

Het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel.Het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel.De Maartenskerk in ZaltbommelDe Maartenskerk in Zaltbommel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens mijn ontdekkingstocht door het centrum las ik op een gevel in de Ruiterstraat een vertaling van een toepasselijke prachtige quote van Marcel Proust (1871-1922), een mooie afsluiting van mijn wandeling:

‘De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen, maar in het hebben van nieuwe ogen’.
('Le véritable voyage de découverte ne consiste pas à chercher de nouveaux paysages, mais à avoir de nouveaux yeux'.) 

* klik hier voor website toeristenbureau TRIP (Toeristisch Recreatief  Informatiepunt)