headerbanner

Even nadat de bus Geersdijk is gepasseerd zie ik in de verte molenwieken rondgaan. Een teken dat Wissenkerke niet ver meer is en dat Rinus Verhage de vang heeft losgegooid van De Onderneming. Want ook al heeft hij per 1 januari van dit jaar zijn maalbedrijf beëindigd en sloten tegelijkertijd de deuren van het winkeltje waar vooral zijn vrouw Riet veel tijd in stak; er worden nog vele enden gedraaid.

Heel lang zat er geen beweging meer in stellingmolen De Graanhalm, aan de rand van Gapinge. Als een afgestorven graankorrel stond de molen er roerloos bij. En menig voorbijganger vroeg zich af of er ooit nog beweging in zou komen. Maar de restauratie bracht de nieuw leven. Te midden van het in deze hoek van Walcheren zo lieflijke landschap zie je nu van verre weer de wieken gaan. Je wordt er helemaal blij van als je dat tafereel aanschouwt.

Op een mooie woensdag in juli kom ik met de fiets aan bij stellingmolen De Vijf Gebroeders in Heinkenszand. Daar was ik nog nooit binnen geweest, hoewel ik er vaak genoeg in de buurt was. Ik had op de website gelezen dat de molen in juli en augustus ook op woensdagmiddagen open is, naast de zaterdagopenstelling het hele jaar door.

Kunnen molens nog mooier liggen? Dat vraag je je af bij het naderen van de Kilsdonkse molens. Ze pronken in het open landschap bij het gehucht Kilsdonk, ten oosten van het tweelingdorp Heeswijk-Dinther.

Aan de oevers van de Langweerder Wielen (officiële naam: Langwarder Wielen) heeft Henk Corbijn uit Middelburg de molen versierd met vlaggen. Aan elke wiek één. Al vroeg in de morgen gooit hij de vang los. Het waait flink en zodoende komt het gepavoiseerde gevlucht van de Langweerder Molen op deze Koningsdag als snel in werking. De machtige wieken zoeven dat het een lieve lust is.